De laatste dagen is er veel berichtgeving rondom VMware. Broadcom heeft als nieuwe eigenaar van VMware aangegeven haar portfolio te vereenvoudigen. Dit wordt op positieve wijze gecommuniceerd door de leverancier, maar kan voor jou als klant behoorlijk extra kosten met zich meebrengen. Vooral ‘kleinere klanten’ in de oog van de leverancier ondervinden hinder. Er wordt zelfs gesproken over een krimp van een paar honderdduizend klanten. De aanpassingen zijn zwaarder dan aanvankelijk gedacht. Wat verandert er zoal en wat betekent dit voor jou?

Doorlopende licenties komen te vervallen

VMware wil graag overstappen op een licentiemodel (SaaS). De eerder uitgegeven doorlopende licenties komen te vervallen voor vrijwel alle VM services. Daarvoor in de plaatst komen tijdelijke abonnementsvormen. Het is dan ook zeer aannemelijk dat de kosten voor het gebruik aanzienlijk zullen toenemen. Een reden voor partijen om te gaan kijken naar alternatieven in de markt. 

Ondersteuning van bestaande licentiesGebruikers met doorlopende licenties kunnen deze gedurende hun ‘actieve ondersteuningscontracten’ blijven gebruiken. Bij het aflopen van het ondersteuningscontract krijgen zij een aanbod vanuit VMware in de vorm van een tijdelijke licentie/abbonementsvorm. Daarnaast valt te verwachten dat de vorm van ondersteuning wellicht zal wijzigen. Echter hebben we daar nog geen berichtgeving over ontvangen.

OvergangsregelingVMware geeft aan dat er regelingen getroffen worden met klanten die ongebruikte credits hebben op eerdere aankopen. Daarnaast doet VMware een duidelijk beroep op haar klanten om contact op te nemen (direct of via hun partnerlevancier) in het geval dat zij beïnvloed worden door de genomen wijzigingen.

Nieuw aanbod en pricingmodellenDe genoemde veranderingen benoemd VMware als onderdeel van een meerjarige strategie om klanten beter te ondersteunen in hun digitale transformatie. Zo introduceert VMware onder andere VMware Cloud Foundation en VMware vSphere Foundation met optionele add-on opties. In de komende periode worden nieuwe abonnementen toegevoegd en prijzen worden gecommuniceerd. Naar verwachting zijn de eerste abonnementen vanaf februari 2024 af te nemen.

Snijden in partners en distributeursTer vereenvoudiging van het model brengt VMware ook het aantal partners en distributeurs wereldwijd terug. Slechts een aantal partners worden opnieuw uitgenodigd. Daardoor ontstaat ook de vraag hoe grote partners als Dell, HPE en Lenovo om zullen gaan in de toekomst met hun investering in innovatie. Voor nu blijft dat natuurlijk gissen, maar we houden het goed in de gaten voor je.

Wil je meer weten of de impact van de wijzigingen op jouw IT-omgeving? De specialisten van Infinity IT helpen je graag bij het in kaart brengen van eventuele te nemen acties en alternatieven. Zodat jouw omgeving innovatief, veilig en flexibel blijft en dagelijkse business gewoon door kan gaan.

https://www.computable.nl/2024/01/12/broadcom-dumpt-gigantisch-aantal-vmware-klanten-partners-en-distributeurs/

** https://news.vmware.com/company/vmware-by-broadcom-business-transformation?ref=thestack.technology

*** https://kb.vmware.com/s/article/96168?lang=en_US

****https://www.nutanix.com/blog/9-predictions-for-vmware-users-of-unexpected-broadcom-consequences