Het beheren van laptops en desktops in een bedrijfsomgeving is een cruciaal aspect van het moderne IT beheer. Voorheen werd vooral gebruik gemaakt van Active Directory met Group Policies, evenals oplossingen zoals Microsoft System Center Configuration Manager (SCCM), RES PowerFuse en anderen. Echter, de laatste tijd zien we de ontwikkeling waarbij Windows-besturingssystemen op dezelfde manier worden beheerd als mobiele apparaten. Dit heeft geleid tot een groeiende interesse in Mobile Device Management (MDM) en Enterprise Mobility Management (EMM) oplossingen. 

De laatste ontwikkeling die we zien is dat veel bedrijven van oplossingen zoals VMware Workspace ONE (voorheen AirWatch) en Ivanti MobileIron overstappen naar Microsoft Intune. Een belangrijke drijfveer achter deze verandering is het feit dat Microsoft Intune tegenwoordig rechtstreeks wordt aangeboden vanuit Microsoft 365-licenties. Daarnaast is Microsoft Intune geëvolueerd naar een volwassen oplossing over de verschillende platformen zoals Apple iOS, macOS en Google Android. Dit heeft veel organisaties doen besluiten om over te stappen naar Microsoft Intune, en deze overstap brengt zowel uitdagingen als kansen met zich mee.

Uitdagingen bij Migratie naar Microsoft Intune

Hoewel de voordelen van Microsoft Intune duidelijk zijn, brengt de migratie naar dit platform enkele uitdagingen met zich mee. Hier zijn enkele veelvoorkomende uitdagingen:

  • Verlies van Applicaties en Instellingen: Wanneer een computer wordt uitgeschreven uit een bestaande MDM-oplossing, gaan vaak de geïnstalleerde applicaties en bijbehorende instellingen verloren. Dit kan leiden tot tijdverlies voor de gebruikers, aangezien ze hun apps opnieuw moeten installeren en configureren.
  • Verlies van Profielen: Het uitschrijven van Windows-clients uit Entra ID (voorheen Azure AD) of een andere MDM-oplossing resulteert in het verlies van gebruikersprofielen en applicatie-instellingen.
  • Terugbrengen naar Fabrieksinstellingen: Mobiele apparaten kunnen soms volledig worden teruggezet naar de fabrieksinstellingen, wat een aanzienlijke uitdaging vormt, vooral als gegevens niet zijn gesynchroniseerd met de cloud.
  • Incompatibiliteit van Instellingen: Niet alle instellingen vanuit de bestaande MDM-oplossingen kunnen eenvoudig 1-op-1 worden overgezet naar Microsoft Intune, vooral als er speciale MDM-containers en Launcher-apps in het spel zijn.

Infinity’s Oplossing

Infinity IT heeft een innovatieve oplossing ontwikkeld om deze migratie-uitdagingen te overwinnen. Onlangs heeft Louwman besloten om hun apparaten over te brengen van VMware Workspace ONE naar Microsoft Intune. Infinity IT speelde een cruciale rol in dit proces door ervoor te zorgen dat applicatieconfiguraties en beveiligingsbeleid naadloos werden overgebracht van de oude MDM-oplossing naar Microsoft Intune.

Wat deze methode echt uniek maakt, is dat Infinity IT erin slaagt om deze migratie uit te voeren voor de Windows werkplekken zonder enige onderbreking van de bedrijfsvoering. Dit betekent geen uitschrijving uit Entra ID, geen onnodige reboots, en belangrijker nog, behoud van applicaties en gegevens. In een toekomstig artikel zullen we dieper ingaan op de stappen van dit proces.

Dit resultaat is onderdeel van Infinity IT’s Infinite Workspace-oplossing, die is ontworpen om efficiëntie en gebruikerstevredenheid te bevorderen. Deze naadloze migratiemethode stelt gebruikers in staat om binnen slechts 5 minuten tijdens werktijd over te stappen naar Microsoft Intune.