Is jouw menselijke firewall sterk genoeg?

In dit interview vertelt onze security en compliance consultant René Wehrmann hoe een organisatie zich kan beschermen tegen cyber-bedreigingen op de werkvloer.

Om te beginnen: René, kan je vertellen wat security awareness precies is?

Security awareness is een bewustwording binnen de organisatie in alle lagen om risico’s op het gebied van digitale en fysieke beveiliging tegen te gaan. Hiermee creëer je als het ware een menselijke firewall in de organisatie. Als dit sterk is, is de eerste verdedigingslijn tegen cybercriminelen opgezet.

Welke risico’s kunnen met een goede security awareness tegengegaan worden?

90% van alle cyber aanvallen worden veroorzaakt door social engineering. Met een hoge mate aan security awareness herkennen medewerkers geïnfecteerde e-mails en kunnen aanvallen zoals met ransomware en datalekken voorkomen worden.

Dus gewoon een security awareness platform aanschaffen en een organisatie is voldoende beschermd?

Zo simpel is het helaas niet, want een effectieve security awareness aanpak is afhankelijk van de continuïteit van de campagnes die worden ingezet. Je moet je personeel echt blíjven uitdagen om hen bewust te maken van alle veiligheidsrisico’s. Wij zien dat bij klanten vooral de inhoudelijke kennis en tijd ontbreekt om toepasselijke awareness campagnes binnen de organisatie op te zetten.

En hoe helpt Infinity IT hierbij?

Als dedicated security consultant help ik organisaties met het opzetten van een effectieve aanpak. Ik werk nauw samen met onze klanten om te zorgen dat de content vernieuwend blijft. Daarnaast help ik bij het opzetten, uitvoeren en beheren van een krachtige, op de klant afgestemd programma, bestemd voor alle lagen binnen de organisatie.

Samen wordt dus niet alleen ingespeeld op de kennis van de medewerkers, maar juist ook op de houding en het gedrag. Hierdoor wordt continuïteit gegarandeerd en wordt een security awareness campagne écht effectief.

Wil je meer weten over cyber security of security awareness?

Stuur gerust een mail naar [email protected]. Michiel helpt je graag verder.