Geschreven door Willem Wismans
Solution Consultant Infinity IT

Bij geen enkele IT-omgeving mag het ontbreken, de back-up. En dan op de enige juiste manier, met de 3-2-1-1-0 regel.

De afgelopen jaren lijken er meer cijfers bij te zijn gekomen en dat klopt ook. In het kort staan ze voor:

  • 3 kopieën van je data (dit is inclusief productiedata)
  • 2 verschillende typen media om de back-up in op te slaan (disk, tape, cloud, etc.)
  • 1 kopie off-site. Fysiek verwijderd van de overige hardware
  • 1 kopie offline. Niet bereikbaar, niet benaderbaar, air gapped, cloud incl. immutable
  • 0 errors in die back-up. Bij voorkeur ook gescand op ransomware

Als je bovenstaande met succes inregelt, kan je denken dat je alles goed voor elkaar hebt. Met dagelijkse rapportages om dit te onderbouwen.  Maar niets is minder waar, want weet je zeker dat ‘when shit hits the fan’ de back-up wel goed bruikbaar is? En niet slechts voor een gedeelte of een enkel bestand, maar voor een volledige uitwijk.

Zo ervaarden wij, recentelijk bij een uitwijktest, dat soms niets is wat het lijkt. Alle lichten leken op groen te staan; de back-ups waren aanwezig, de back-up validatie was goed, de back-up was in te lezen en ook de inhoud was te zien. Maar een restore van de VM’s bleef uit…

Na samen met de leverancier van de back-up software flink wat tijd te hebben gespendeerd aan troubleshooten hebben we de uitwijktest als ‘failed’ bestempeld. Inmiddels hebben we er uiteraard voor gezorgd dat alles weer werkt zoals het zou moeten, maar wat zouden de gevolgen zijn geweest indien het een echte ‘Disaster Recovery’ betrof?

Daarom geloof ik heel erg in onze recent overgenomen Business Continuity Services (BCS). Op regelmatige basis een uitwijktest. En als het dan echt nodig is weet iedereen precies wat te doen, staat alles klaar en kennen we elkaar. En op die manier is een organisatie zo snel mogelijk weer online. Zoals nodig is bij een calamiteit!

Je kunt je dus afvragen wat het voor zin heeft om te back-uppen als je niet wil testen of een volledige restore ook mogelijk is. Niet een enkel bestand, maar een complete omgeving. Als het echt nodig is! Anders kun je net zo goed stoppen met back-uppen.